Pređite na sadržaj
Prijaviti se
Jezik stranice sr / RS
Jezik stranice

Portal radnih města MANUVIA je podeljen na samostalne regije na osnovu tržišta rada. Istovremeno imate mogućnost da prevedete informacije na traženi jezik.

Srpski
Srbija

Testiranje za posao – kako da se pripremite i zašto nema razloga za paniku

Saveti
Pozadina ilustracije

Postoji nekoliko pouzdanih načina na koji poslodavac može da utvrdi da li su kandidati pogodni za konkretnu poziciju. Jedan od njih je svakako testiranje. Ne brinite, nema zadataka iz kvantne fizike ili nečeg sličnog.

Ovim testovima meri se vaša spretnost, opažanje, sposobnost da rešavate jednostavne zadatke kao sposobnost praćenja instrukcije. Ništa komplikovano, iako priprema ne može da škodi.

Zašto je testiranje važno?

Proces je koristan za obe strane.

S jedne strane, poslodavac može proveriti da li je zainteresovana osoba odgovarajući kandidat za konkretnu poziciju, da li je u stanju da ispunjava sve svoje dužnosti i zadatke na dnevnom nivou. Ovo je standardni način dobijanja informacija o mogućnostima kandidata.

Testiranje je, takođe, veoma bitno i za same kandidate.  Tokom testiranja, možete proveriti da li vam je konkretna pozicija odgovarajuća, da li ćete biti u stanju da odgovorite na sva očekivanja i zadatke, pa čak i da li vam se konkretan tip posla uopšte dopada. Srećom, imamo još drugih ponuda za posao, pa možete odabrati odgovarajuću.

Gde i kada se testiranje odigrava?

Testiranje se odvija pre zasnivanja radnog odnosa.  Rezultati su bitni, jer samo na taj način poslodavac može da proceni da li je neki kandidat odgovarajući.

Kao potencijalno mesto testiranja najčešće su dve opcije:

  • prostor poslodavca
  • u prostorijama agencije ili drugom, za te svrhe unajmljenom prostoru

Poslodavci su i sami često prisutni na testiranjima. Ukoliko su prisutni stoje vam na raspolaganju za sva pitanja koja imate. Druga opcija je da, agencija tj. njeni zaposleni samostalno obavljaju testiranje u skladu sa smernicama poslodavca. Pripremite se za obe opcije.

Uglavnom veoma brzo dobijate rezultate. Ukoliko ste uspešno položili testove možete čak i istog dana potpisati svu neophodnu dokumentaciju.

Kakvi sve tipovi testova postoje?

Svaki poslodavac ima različite kriterijume, za vas smo odabrali najčešće tipove testova:

  • jednostavna matematika – kandidat rešava zadatke sa osnovnim matematičkim operacijama: sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje
  • pronađi razlike – kandidat treba da pronađe razlike između dve vrste slika, reči, brojeva, kombinacije reči i brojeva u vremenski ograničenom periodu
  • uparivanje – kandidat treba da pronađe parove identičnih reči ili brojeva koji su dati u izmešanom redosledu
  • logički testovi – kandidati treba da, koristeći se logikom, nastave niz, dodavajući brojeve ili sličice
  • sklapanje – kandidati dobijaju delove (npr. šrafove i matice, ili lego-kocke) i treba da, prateći verbalne i/ili slikovne instrukcije, sklope određeni predmet ili konstrukciju
  • test razlikovanja boja – kandidat treba da tačno identifikuje i razlikuje oblike ili brojeve različitih boja koji su dati na obojenoj pozadini

Ovim testovima se meri ne samo tačnost nego i brzina kandidata.

Kao što možete videti, ništa (pre)teško vas ne očekuje. Ukoliko posvetite neko vreme pripremi, ništa vas neće iznenaditi.  Ukoliko imate bilo kakvo pitanje ne oklevajte da nas pozovete na 021 3012523 ili nam pišite na info@interea.rs

Želimo Vam sreću na testiranju!