Pređite na sadržaj
Prijaviti se
Jezik stranice sr / RS
Jezik stranice

Portal radnih města MANUVIA je podeljen na samostalne regije na osnovu tržišta rada. Istovremeno imate mogućnost da prevedete informacije na traženi jezik.

Srpski
Srbija

Kako ispravno reagovati na ponudu za posao

HR i tržište rada Saveti
Pozadina ilustracije

Kako reagovati na ponudu za posao? Pisati ili pozvati? Niko Vas nije pozvao, šta sad? Naučite nekoliko osnovnih pravila i rešite ova pitanja jednom zasvagda.

Moguće je na nekoliko načina da se prijavite za posao. Možete poslati email, ostaviti poruku na društvenim mrežama ili ispuniti kontakt formular na sajtu. Šta god da odaberete, nekoliko pravila pomoći će Vam da budete uspešni.

Obratite se formalno i pristojno

Prijavljivanje za posao zahteva određenu formalnost i pristojnost. Dobar prvi utisak možete ostvariti ukoliko se  javite, kratko predstavite i ostavite svoje kontakt podatke.

Kako to može da izgleda?

Zdravo,

Moje ime je Pera Perić i prijavljujem se za posao radnika u proizvodnji u Koprivnicima. Pronašao sam Vaš oglas na sajtu poslovi.rs. Nemam prethodnog radnog iskustva ali sam, tokom školovanja, bio na praksu u kompaniji XYZ.  Biće mi drago ukoliko me pozovete. Spreman sam da počnem sa radom odmah. Broj telefona: 061 00000001, email: pera.peric@gmail.com

Srdačan pozdrav,

Pera Perić

Budite strpljivi

Agencije za posredovanje u zapošljavanju odgovaraju na sve prijave za posao.  Ipak, dešava se da za neku poziciju postoji naročito veliko interesovanje i ogroman broj prijava. Veliki broj prijava imamo naročito početkom nedelje, kada savetnici obrađuju i prijave koje su stigle tokom vikenda. Zbog toga strpljenje i razumevanje je bitno. Ukoliko ne dobijete poziv u roku od 4 radna dana, slobodno nazovite kako biste dobili informacije.

Prijavite se za posao telefonom

Najbrži način da dođete do informacija je poziv. Agencije za posredovanje u zapošljavanju uglavnom imaju čitav tim savetnika koji redovno odgovaraju na sve pozive i informišu kandidate o ponudama za posao.

Savetnik će obaviti inicijalni intervju preko telefona, proveriti da li ispunjavate bazične uslove, informisati Vas o detaljima samog posla, pogodnostima, zaradi. Nekada, savetnik će Vam ponuditi drugi posao, za koji se niste ni prijavili ako proceni da bi Vam taj posao više odgovarao.

Ne prijavljujte se više puta za isti posao

Najčešća greška je višestruko prijavljivanje za istu poziciju. Iako će ovo svakako privući pažnju kolega – neće ostaviti najbolji utisak. Istovremeno, nepotrebno povećavate broj prijava koje savetnici treba da obrade čime, zapravo, produžavate vreme koje im je potrebno da Vas kontaktiraju.

Pročitajte specifične zahteve koje traži poslodavac

Ukoliko je jedan od zahteva npr. licenca za viljuškar, osoba bez ikakvog prethodnog iskustva najverovatnije neće biti u stanju da adekvatno obavlja ovaj posao. Slično važi i za znanje jezika. Ukoliko je rečeno da je potrebno znanje jezika računajte da će nivo  znanja biti proveravan. Zbog svega toga dobro je da pažljivo iščitate uslove i razmislite da li odgovarate konkretnoj poziciji.

 

Dakle, kako reagovati ? Da li već znate koji je najbolji način da se prijavite? Verujemo da znate.

 

Ukoliko imate neko dodatno pitanje, možete pozvati naše savetnike svakog radnog dana od 8h do 15h na sledeće brojeve telefona:
069/8013240 069/8013251 069/8013253 069/8013254 069/8013256

ili pišite našem virtuelnom savetniku V.I.K.I.